Palovaroitin

Palovaroittimen tehtävänä on havaita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tulipalo ja ilmoittaa siitä asunnossa oleville joko kuuluvalla äänimerkillä tai välkehtivällä valolla. Palovaroitin tarkkailee tavallisesti asuntoilmasta palokaasuja, lämpötilaa tai infrapunasäteilyä. Muutokset näissä saavat aikaan hälytyksen. Palovaroitintyyppejä on monenlaisia yksittäisistä paristokäyttöisistä aina verkkovirtaan kytkettäviin liiketunnistimilla varustettuihin palovaroittimiin. Tavallinen palovaroitin ei reagoi pelkkään häkään, joten joissakin kohteissa voi olla tarpeellista hankkia palovaroittimen lisäksi vielä häkävaroitin.

Häkä on tuoksuton ja väritön kaasu, joten se tappaa huomaamattomasti. Meiltä saa 240-Coe häkävaroittimen, jonka pystyy halutessaan liittämään osaksi muuta hälytysjärjestelmää, jolloin paikalle saadaan nopeasti hälytettyä apua. 240-COe-häkävaroitin tunnistaa häkäpitoisuuden ja hälyttää heti, kun pitoisuus nousee vaaralliselle tasolle. Käyttäjäystävällinen 240-Coe testaa itse toimintavarmuutensa 2,5 minuutin välein.

Myymme myös optisia palovaroittimia, jotka havaitsevat savun ilmassa leijuvien partikkeleiden perusteella. Optisista hälyttimistä löytyy myös yhdistelmäilmaisimia sekä savulle että lämmölle. Ilmaisin valvoo toimintaansa jatkuvasti ja kerran päivässä ilmaisin testaa toimintansa täydellisesti.

Palovaroittimen käyttö

Palomääräysten mukaan jokaisessa asuinhuoneistossa on oltava vähintään yksi palovaroitin ja se olisi hyvä sijoittaa lähelle makuuhuonetta. Suositus kuitenkin on, että jokaisessa makuuhuoneessa ja kaikilla poistumisreiteillä olisi palovaroitin. Useampikerroksisessa asunnossa joka kerrokseen on asennettava palovaroitin, sillä yhden palovaroittimen tehokas toiminnallinen alue on noin 60 m².

Palovaroitin asennetaan kattoon, sillä esim. seinän yläosassa oleva palovaroitin ei reagoi tulipaloon riittävän ajoissa. Palovaroittimen tulee sijaita vähintään puolen metrin päässä kaikista esteistä, kuten seinistä, ovista, ikkunoista ja valaisimista. Palovaroittimen toimintavarmuus olisi hyvä testata kerran kuussa. Palovaroittimessa on tätä varten painike, jota painamalla saa hälytysäänen. Tämän lisäksi oman palovaroittimen toiminnan voi testata testikaasulla, jotta voidaan olla varma siitä, että hädän hetkellä palovaroitin toimii oikein.